nunta-pitesti

Nunta, intre traditie si modernism

              Despre nunţi se pot scrie cărti întregi. Începând cu alegerea rochiei de mireasă, a buchetului, a costumului mirelui, a naşilor şi a locaţiei, o nuntă necesită un plan bine pus la punct, desfăşurat pe o perioadă mai lungă de timp, precum şi o organizare amănunţită     astfel încât orice detaliu minor să fie fie luat în considerare.

Primul pas constă, bineînţeles, în cererea în căsătorie, însoţită de dăruirea unui inel. Inelul de logodnă a apărut ca o mărturie vie a dorinţei mirelui de a se căsători cu a sa iubită. Originile acestuia se regăsesc în Egiptul Antic. Acest inel se poartă pe al patrulea deget al mâinii stângi, deoarece anticii greci considerau că aici se află o venă ce conduce spre inimă. La români acest obicei a fost preluat din Occident. Odată ce femeia a acceptat cererea în căsătorie, următorul pas este reprezentat de stabilirea unei date certe pentru nuntă.

Desigur, o nuntă nu se poate stabili de pe o zi pe alta. În primul rând, mirii trebuie să îşi aleagă locaţia unde doresc să organizeze petrecerea. Trebuie ţinut cont de faptul că locaţiile selecte se rezervă cu cel puţin jumatate de an înainte de data nunţii şi că locaţia se va alege în funcţie de numărul de invitaţi, de ambient, precum şi de bugetul mirilor. Complexul Capitol vine astfel în ajutorul celor ce îşi doresc o nuntă de vis. Amplasat la marginea oraşului Piteşti, complexul este locul ideal unde se pot organiza atât evenimente restrânse, intime, cât şi petreceri de mare anvergură, la care pot participa pâna la 400 de invitaţi. Profesionalismul, ambientul elegant şi atmosfera relaxată sunt doar câteva dintre motivele pentru care Complexul Capitol este o alegere perfectă pentru organizarea celor mai importante evenimente din viaţa oricui; în plus, ofertele sunt unele avantajoase chiar şi pentru bugete mici.

După selectarea şi rezervarea locaţiei, o altă serie de aspecte trebuie soluţionate: întocmirea listei de invitaţi, realizarea invitaţiilor propriu-zise, alegerea meniului, a bisericii unde urmează a se desfaşura cununia religioasă, cumpărarea verighetelor, buchetelor şi, bineînţeles, a rochiei de mireasă şi lista poate continua.nunta pitesti  Se spune că dacă mirele vede înainte de nuntă rochia miresei este un grav semn de ghinion, sugerând chiar şi o posibilă despărţire. Respectarea tuturor tradiţiilor şi a superstiţiilor rămâne însă la latitudinea celor ce se căsătoresc. Pentru ca nunta să fie una ideală, unii miri preferă să apeleze la serviciile unui organizator de nunţi profesionist care să se ocupe de toate detaliile şi să aibă grija ca invitaţii să se simtă comfortabil, iar mirii să se poată bucura de cea mai frumoasă zi din viaţa lor de cuplu.

Poate chiar mai importantă decât petrecerea de nuntă este ceremonia religioasă, momentul în care legătura dintre cei doi miri este sfinţită şi ei devin soţ şi soţie. Desigur, această ceremonie este una diferită pentru fiecare religie şi se desfăşoară după ritualuri şi obiceiuri specifice; există însă şi câteva aspecte comune.nunta pitesti 2 De exemplu, mireasa va sta întotdeauna la stânga mirelui.  Acest obicei datează din Evul Mediu, de pe vremea cavalerilor. Mirele era obligat să îşi răpească viitoarea mireasă şi să lupte pentru a o păstra. Mireasa trebuia să stea în partea stângă pentru ca mirele să poată ţine sabia în mâna dreaptă, sabie cu care îşi va apăra aleasa. Slujba religioasă va fi ţinută de un preot. Mirii vor rosti jurăminte, fie după modelul preotului, fie unele personale, create de ei înşişi, şi vor face schimb de verighete, cu ajutorul naşilor. Ceremonia se încheie cu un sărut.

Dansul mirilor a devenit o tradiţie chiar şi la români, adoptată tot din Occident. Pentru a face o surpriză invitaţilor, mirii pot apela la un coregraf cu care să pregătească un dans cu care să deschidă petrecerea. Aruncarea buchetului şi a jartierei au apărut tot ca inspiraţii noi, aduse din acelaşi Occident. Se spune că cel care prinde jartiera va urma să se căsătorească, iar domnişoara care va prinde buchetul va deveni şi ea mireasă într-un viitor apropiat.

O tradiţie pe care multe mirese aleg să o respecte este cea legată de purtarea în ziua nunţii a ceva nou, ceva vechi, ceva împrumutat şi ceva albastru. Fiecare obiect are propria sa semnificaţie: „ceva vechi” simbolizează continuitatea familiei şi a tradiţiilor, „ceva nou” reprezintă viitorul, „ceva împrumutat” aduce noroc atât miresei cât şi celui care i-a împrumutat respectivul obiect, iar „ceva albastru” simbolizează fertilitatea miresei. De asemenea, tot mai mulţi miri aleg să aibă în jurul lor domnişoare şi cavaleri de onoare, care, conform tradiţiei, au menirea de a-i apăra pe miri de spiritele rele care bântuie în ziua nunţii.nunta pitesti 3

Deşi o nuntă este un eveniment fericit, este posibil ca organizarea ei să devină o adevărată bătălie. Se poate afirma că plănuirea unei nunţi va pune la încercare răbdarea şi devotamentul mirilor, spiritul lor de echipă şi abilităţile organizatorice. Însă atunci când iubirea există, nimic nu va putea să îi împiedice pe îndrăgostiţi să creeze o familie şi să înceapa o nouă viaţă împreună. Iar în ceea ce priveşte nunta, rămâne tot în seama lor să decidă dacă îşi doresc o nuntă restrânsă sau una de mare amploare, dacă vor respecta datinile şi tradiţiile ca la carte sau dacă le vor adapta conform personalităţilor şi preferinţelor lor. Căci un astfel de eveniment ar trebui întotdeauna să reflecte ceea ce ei sunt ca oameni, ca îndrăgostiţi şi ca viitoare familie.

LEAVE A REPLY