botez pitesti

obiceiuri botez

Botezul la români. Datini şi tradiţii

O naştere, un nou început. Şi nu doar pentru noul-născut, ci şi pentru familie, prieteni şi chiar cunoştinţe. Alegerea numelui copilului constituie un prim aspect la care părinţii trebuie să se gândească. Desigur, orice părinte îşi doreşte un nume deosebit,unic pentru al său copil; cu toate acestea, este important să se ţină cont şi de îndrumările unui preot. Se recomandă, astfel, ca noul-născut să poarte numele unui sfânt, pentru a se bucura de ocrotire pe tot parcursul vieţii.

După luarea unei decizii în privinţa numelui, urmează o altă alegere la fel de importantă: alegerea naşilor de botez.Ce reprezintă însă botezul? Taina botezului este una dintre tainele de esenţă ale crestinişmului. Prin botez, copilului i se iartăpăcatul strămoşesc, de la Adam şi Eva, acesta primind totodată şi darul Duhului Sfânt şi îmbrăţişând religia creştin-ortodoxă.

Naşii reprezintă părinţii spirituali ai copilului. Ei mărturisesc şi se leapădă de păcatul strămoşesc şi se închină în faţa lui Dumnezeu,creştinând copilul. Înainte de a intra în biserică, naşii trebuie să se spovedească şi să se împărtăşească. Atunci când pleacă de acasă,ei vor lua de la părinţi „un păgân şi vor aduce un creştin”.

Lumânarea de botez este simbol al luminii ce va fi adusă în sufletul celui botezat. Această lumânare va fi una frumos împodobită cu flori şi va fi adusă de către naşi. Aceiaşi naşi trebuie să îi cumpere copilului un trusou complet de îmbrăcat. Pentru a primi copilul la botez,după ce preotul îl bagă în cazanul cu apă sfinţită, naşa trebuie sa aibă o bucată mare de pânză necusută, precum şi o faşă de legat copilul.Tradiţia spune că, dacă respectiva faşă este prea scurtă, copilul „se mărită/se însoară repede”, iar dacă este prea lungă- „se mărită/se însoară târziu”.

Partea fizică a botezului presupune scufundarea noului-născut de trei ori în apa sfinţită. Se rostesc acum cuvintele: „Se botează robul lui Dumnezeu… În numele Tatălui, amin, şi al Fiului, amin, şi al Sfântului Duh, amin, acum şi pururi şi în vecii vecilor, amin”.Slujba la biserică va fi plătită de către naşi, care vor face un dar în bani sau în obiecte copilului.

obiceiuri botez

Un alt moment important ţine de petrecerea de după botez. Majoritatea persoanelor aleg să organizeze această petrecere într-un restaurant primitor, unde să îşi poată aştepta cu drag invitaţii. Un astfel de local este şi Complexul Capitol, situat la marginea oraşului Piteşti.Locaţie selectă, cu un ambient rafinat, complexul este destinat organizării unor evenimente importante din viaţa oricui: botezuri, nunţi, aniversări.

A doua zi după botez are loc scoaterea din mir, o baie ritualică făcută de naşă copilului. Baia va fi pregătită de moaşă, care va pune în apă diverse lucruri, conform tradiţiilor regăsite în diferite zone ale ţării: busuioc ca să fie copilul atrăgător, grâu ca să fie cinstit, pene ca să fie uşor ca pana,apă sfinţită ca să fie copilul curat ca aceasta, bani şi aur ca să aiba o viaţă bogată.

După baie, naşa şterge copilul, îl unge cu ulei sfinţit şi îl îmbracă în hăinuţe noi. În tot acest timp, naşul va ţine lumânarea aprinsă. Apa cu care a fost spălat copilul se va vărsa la rădăcina unui pom fructifer, astfel încât copilul să crească sănătos şi frumos ca acesta.

Obiceiuri Botez!

LEAVE A REPLY